Motorna ulja: mineralna, sintetička ili polusintetička?

Motorna ulja su se znatno unapredila i slobodno ih možemo nazvati tečnostima visoke tehnologije. Pored samog kvaliteta motorno ulja došlo je i do ekspanzija različitih vrsta motornog ulja. Oliver Kuhn će kao vodeća ličnost u Liqui Moly laboratoriji u nastavku teksta izneti šta je zaista bitno kada govorimo o kvalitetu motornog ulja.

 Koje vrste motornih ulja postoje?

Oliver Kuhn: Motorna ulja se grubo mogu podeliti u dve kategorije: mineralna i sintetička motorna ulja. Mineralna motorna ulja imaju sve manji značaj u autoindustriji budući da ne pružaju visoke performanse. Moderna vozila zahtevaju mnogo više od motornog ulja nego starija vozila a sve te zahteve može ispuniti isključivo sintetičko motorno ulje.

Da li su sintetička ulja bolja?

Oliver Kuhn: Da, sintetička ulja su bolja ali takodje postoji i mešavina sintetičkog i mineralnog motornog ulja. Kako god, polusintetička motorna ulja se znatno manje traže od potpuno sintetičkih motornih ulja jer takodje nemaju zavidne performanse.

Da li su sva sintetička ulja ista?

Oliver Kuhn: Ne, postoje dva različita načina proizvodnje sintetičkih motornih ulja. Prvenstvena PAO metoda pravljenja motornog ulja je bila prisutna od 70-ih godina prošlog veka. Početkom 90-ih godina je razvijena Hydro-Cracking metoda pravljenja sintetičkih motornih ulja koja je jeftinija i jednako učinkovita kao prethodna metoda. Ova motorna ulja imaju besprekorne performanse koje zahteva jedno moderno vozilo.

Da li je bolje koristiti PAO ili HC motorno ulje?

Oliver Kuhn: Danas nemamo pravo na izbor budući da se sva motorna ulja proizvode HC metodom.

Na osnovu čega možemo reći koje ulje je proizvedeno kojom metodom?

Oliver Kuhn: To nije nimalo lako. U SAD-u i PAO i HC motorna ulja se nazivaju potpuno sintetičkim. U Nemačkoj se jedino PAO ulja mogu nazvati potpuno sintetičkim dok se HC motorna ulja oslovaljvaju uljima sintetičke tehnologije. Drugi proizvodjači koriste termine ‘‘100% sintetičko’’ ili “sintetički mix” te ne znamo šta tačno podrazumevaju pod tim. Vozači ne treba da se opterećuju ovim informacijama, najbitnije je da motorno ulje koje koriste ispunjava zahteve proizvodjača njihovog vozila.