Uloga motornog ulja u vozilu

Motor automobila mora uvek imati dovoljnu lubrikaciju. Zaštitni sloj koji stvara motorno ulje smanjuje frikciju pokretnih elemenata unutar motora. Bez motornog ulja, motor bi zadobio ozbiljna oštećenja u nekoliko sekundi. Pravo motorno ulje mora nuditi garantovanu lubirkaciju pod svim uslovima korišćenja motora. Potrebno je da motorno ulje ima nizak viskozitet u ekstremno hladnim uslovima kako bi prilikom paljenja motora ulje došlo do najbitnijih tačaka za lubirkaciju. Sa druge strane, prilikom jako visokih temperatura, film motornog ulja ne sme nikako da „pukne“ jer će doći do oštećenja unutar motora. Dakle, motorna ulja moraju ispuniti čitav niz zahteva kako bi mogli sa sigurnošću da ih sipamo u naš automobil i znamo da u svakom trenutku naš motor ima optimalnu lubrikaciju.

Zašto je neophodno menjati motorno ulje?

Regularna zamena motornog ulja produžava životni vek motora i menjača. Vremenom se motorno ulje troši i zaprlja, na primer zbog proredjivanja sa gorivom ili kondenzovanom vodom ili zbog prirodnog starenja ulja.

Zašto je bitno koristiti odgovarajuće motorno ulje za naš motor?

Svaki motor je drugačiji i iz tog razloga i zahteva posebno motorno ulje. Kada ne koristimo motorno ulje ispravnog viskoziteta, korektan pritisak ulja ne može biti postignut što dovodi do štete unutar motora. Dodatne negativne posledice se odnose na povećanje potrošnje goriva, povećan rizik od kvara, kraći radni vek motora i uništenje DPF-a i katalizatora.

Koje su uloge motornog ulja u našem vozilu?

  • Lubrikacija

Najbitnija uloga motornog ulja u motoru je lubrikacija mehaničkih komponenti motora. Motorno ulje smanjuje frikciju pokretnih komponenata te se trenje svodi na minimum. Formiranje zaštitnog filma je neophodno kako bi se motor zaštitio od habanja usled metal-na-metal kontakta.

  • Hlađenje

Motorno ulje utiče na hladjenje motornih komponenata. Doprinosi disipaciji toplote u motoru i time sprečava pregrevanje.

  • Čišćenje

Motorno ulje takodje učestvuje u čišćenju motora. Svi nepoželjni depoziti koji se talože u motoru kroz motorno ulje dolaze do filtera koji zadržava pogubnu prljavštinu.

  • Zaptivanje

Motorno ulje učestvuje u zaptivanju klipnih prstenova iz komore za sagorevanje čime se sprečava da zagadjivači uđu u motor.

Da li nam motorno ulje može pomoći da uštedimo novac?

Koje ulje treba da sipamo u svoj automobil? Postoje mnogobrojni proizvodjači sa jeftinim i skupim artiklima. Po prirodi stvari gledamo da potrošimo što je manje novca moguće te nas to dovodi do jeftinih motornih ulja. Medjutim, ovaj izbor nas posle odredjenog vremena može samo koštati više nego da smo kupili kvalitetno motorno ulje koje će pružiti adekvatnu zaštitu našem motoru. Jeftina ulja gotovo nikad ne ispunjavaju sve zahteve proizvodjača vozila i iz tog razloga dolazi do veće potrošnje motornog ulja koje se automatski mora češće i menjati. Visokokvalitetno Liqui Moly motorno ulje ispunjava sve zahteve proizvodjača i produžava životni vek vašeg motora.